tirsdag den 14. december 2010

Julekarameller

Dette er vel også lidt gået hen og blevet en jule klassiker hjemme hos os - karameller.
Og de skal ikke koges på kondenseret mælk og smør - det smager grimt og syntetisk og det er endda den pæne måde at sige det på. Jeg mener noget lidt mere kontant.

Opskriften på at koge karameller er så nem at det nærmest ikke kan gå galt.

½ L piskefløde
25o g sukker (øko rør - fordi det smager bedre og er sundere og godt for miljøet)
120 mL glukosesirup (fx Morten Heibergs som kan købes i Kvickly - den står tæt på økorørsukker, som i øvrigt er billigere i de fleste andre butikker end Kvickly - i hvert fald i dem jeg kommer i  - men det er så et sidespring, som jeg ikke lige vil bore mere i nu)
Nogle gode vanillekorn (fx 1-2 stængers)

Altså en halv piske, et kvart kilo sukker og en kvart flaske glukosesirup.
Så skal det koges og når det er blevet tykt boblende, så skal det hældes på sparsomt olieret bagepapir og størkne. Der skal røres under vejsi kogningen - forresten.

Man kan vist også styre det med et termometer, men jeg kan ikke finde mit. Og nød lærer nøgen kvinde ikke at stikke fingrene i kogende karamelmasse - ikke at jeg nogen sinde har gjort det. Og det har jeg altså ikke.

Man kan teste om karamellerne er nok inden man tager dem af kog ved at dryppe en dråbe ned i et glas vand. Ikke for blød og ikke for hård. Mine karameller når oftest at blive lidt hårde, men jeg faktsik godt lide dem sådan.

Smagsvarianter:
Pistacie - man køber en pose med saltede ristede pistacienødder og knækker den og fjerner de værste hinder og så kan de faktisk bruges som de er - lidt salt er faktisk fint i karameller. Man kan også bare skylle dem i vand og så lægge dem til tørre nogen timer inden de bruges. De skal tilsættes, når karamellerne er færdigtkogt.
Lakrids - masser af det. Og det er bedst med sådan noget ekstrakt pulver. Det skal tilsættes lige inden de er kogt færdigt, så man kan nå at røre det ned i massen uden at det giver klumper. Og det er godt at drysse det på karamellerne bagefter også.

Og karameller forsvinder nemt som dug for solen her i huset - og manden kan også lide dem.

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Hehehe - jeg kan nu godt lide udgaven med kondenseret mælk, og jeg plejer ellers ikke at være til smørkarameller. Men nu må jeg da prøve denne opskrift, så jeg kan sammenligne :-)

Hvor lang tid vil du tro, de kan holde sig? En uges tid?

Signe sagde ...

Kære Piske
Altså manden kan også godt spise dem kondenseret mælk og det kom han så til da de blev lavet for jeg syntes de var badrvadr.

Jeg tror de kan holde sig en halv evighed. Hvis de bliver for bløde, så suger de nemt fugt. Men ellers vil jeg tro at de kan holde sig i månedsvis - hvis de får lov.
Knus