torsdag den 27. januar 2011

Definér kage

Hvad er kage? Definer kage - det er faktisk ikke så ligetil som det umiddelbart lyder. En kage er bagt og består af noget sødt og noget stivelse. Men hvad er så gammeldags æblekage? Er det bagt. Altås tjahhh makronerne er jo bagt, men resten er kogt. Er klejner kager - de er jo kogt i olie. Og pandekager er stegt...

Det sjove er vel et eller andet sted at der ikke er nogen som er i tvivl om hvad kage er. Det er jo så ligetil. Vi ved jo allesammen godt hvad en kage er, men prøv lige at definere kage. Manden som ellers synes der er for meget kagesnak hjemme hos os, snakkede faktisk meget længe om emnet, mens han gav massage (hvilket næsten er usandsynligt).

Wikipedia skriver således (jeg har klippet lidt i teksten):
Cake is a form of food that is usually sweet and often baked. Cakes normally combine some kind of flour, a sweetening agent, a binding agent, fats, a liquid and some form of leavening agent.
Cheesecakes, despite their name, aren't really cakes at al
Kage er en type af mad, som typisk er sød og bagt. Generelt er kager en blanding af mel, sukker (eller andet sødemiddel), æg, hævemiddel og smør/margarine. Dette blandes sammen og bliver derefter bagt.

Og den danske og den engelske version er således ikke ganske enige. I den danske version er kage bagt. I den engelske version er kage ofte bagt og cheesecake er ikke rigtigt kager. Min version af cheesecake er faktisk altså bagt. Så i følge den danske wiki er det vel så en kage.
Forskellen mellem en kage og en småkage er, at kagen er mere luftig end småkagen står der på wikipedia. Desuden er småkagen også mindre end kagen, hvilket er grunden til navnet. Andre eksempler på kager er æbleskiver og pandekager (også wikipedia).

Så kage er en form for mad, der som regel er sød og som regel er bagt. Så rugbrød er kage. Det er både sødt og bagt. Og Æggekage er "ægge" kage, da det hverken er sødt eller bagt. Og æblekage er kun kage, hvis den er sød. Gulerodschips er både søde og bagt - så de er kage og ikke snacks.

En god holdbar og ikke anfægtbar definition efterlyses. Den gode definition belønnes med kage (hvad så nu end det er...).

Hvad er kage for dig? Hvilken definition af kage holder? Hvad er kage egenligt?

8 kommentarer:

Godte sagde ...

Kage smager godt.

Sådan. Bare send præmien.

Signe sagde ...

Det gør sushi også. Og champagne. Og ingen af delene er kage.

Kager skal der til sagde ...

Hvad kage er for mig ??

Det er selve essensen af livet !!!

Det er hygge og ummm og gode timer i mit køkken.

Kage er nok mest kage fór mig, når det er mel, sukker og en masse andre gode ting der er blandet sammen og bagt i en ovn !

Ummm Kage.............

Hyggehygge
Marianne

Godte sagde ...

Ja, ja - men kage smager bedst så!?

(Jeg mener det ikke, men det siger ægte kageelskere jo..)

Camilla (Himmelske Kager) sagde ...

Fantastisk filosofisk indslag. Alt for tidligt for mig at filosofere over. Bortset fra at man kan definitivt konkludere, at definitioner er vældig udefinérbare! Måske skulle man bare lave en "mega-definition" med elastiske formuleringer: Kage er en sammensætning af ingredienser, hvori der ofte indgår en sukkerart og stivelse. Kager er ofte bagt, kogt eller stegt og fryder langt de fleste med deres sødme. Nå, så fik du sgu mig alligevel til at filosofere fra morgenstunden :-)

Signe sagde ...

Kære Marianne
Mel, sukker og bagt i ovn er egentligt også der hvor jeg starter, men så kommer alle undtagelserne og det er der hvor det bliver eftertænktsomt. Men hygge er vel afgjort en del af konceptet.
Kageknus

Signe sagde ...

Kære Godte
Og derfor er det et svært emne.
Knus

Signe sagde ...

Kære Camilla
Jeg er så enig. Definitioner kan være udefinerbare (definitivt). Hvis der lægges elastik ind er det så en definition? Hvormeget elastik kan lægges ind så det stadig giver en definition?
Jeg tænker i bund og grund at den dag den "sande" definition dukker op, så er man ikke i tvivl. Og fryd kunne være en del af definitionen. Hvis en kage så er lidt mislykket, så den er mindre frydefuld - er den så ikke længere en kage, men bliver til et brød (måske)?
Kageknus